Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Středa a čtvrtek přinesou hodně srážek

13. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 9. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve středu a ve čtvrtek nás bude ovlivňovat zvlněná studená fronta spojená s tlakovou níží nad Skandinávií. Pro naše území to bude znamenat hodně srážek a postupné ochlazování. Středa a čtvrtek přinesou hodně srážek Zdroj fotografie: 123rf

Ve středu se již probudíme do oblačné až zatažené oblohy a od západu se na většině území přidá déšť. V severní polovině území může jít o déšť trvalejší a vydatnější. Na jihu našeho území se srážky vyskytnou jen místy, mohou se zde však objevit i ojedinělé bouřky. Do čtvrtečního rána může lokálně napršet až 30 mm srážek. 

Ve čtvrtek se již bude jednat o srážky spíše místního charakteru. Jen na jihovýchodě našeho území se zpočátku může vyskytnout i trvalejší déšť. Během dne by ale mělo od severozápadu srážek a později také oblačnosti ubývat. Ve čtvrtek bude zase více srážek v jihovýchodní polovině území, kde může napršet lokálně i přes 20 mm. 

Bude nás ovlivňovat zvlněná studená fronta, která bude oddělovat chladnější vzduch na severu našeho území a teplejší vzduch na jihu. V severní polovině území tak v obou dnech naměříme maximálně 15/19 °C, na jihu mohou teploty stoupat až k 22 °C. 




Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Duben byl již jedenáctým měsícem v řadě, kdy maximální denní teplota překročila dosavadní naměřený rekord. Regionální rozdíly jsme však zaznamenali značné, někde bylo i chladněji, než je normál.

17. 5. 2024
Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024
Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024
Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024