Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

15. 5. 2024 | Poslední aktualizace: 16:16 15. 5. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit. Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů Zdroj fotografie: 123rf

Typické proudění vzduchu v Česku je od západu, ale čas od času se stane, že se synoptická situace změní a vítr se otočí. V poslední době se to stalo několikrát a nyní nám opět vane poměrně svěží vítr jihovýchodních směrů. Ten navíc nyní poněkud zesílil a na pátek byla dokonce vydána výstraha na silnější vítr s nárazy až 70 km/hod. Ten by se měl vyskytovat ve střední části Čech - resp. v oblasti od jižních Čech a Vysočiny přes střední Čechy až po Liberecký a Ústecký kraj. 

Nejde o nějak zvlášť silný vítr, ale s ohledem na jeho jihovýchodní směr se projeví trochu jinak, než bývá obvyklé. Místa na východních svazích či na východních stranách budou bývají obvykle chráněna před obvyklejšími silnými západními větry, ale pokud se směr větru otočí, tak chráněna nejsou. Zatím západně exponované lokality jsou na vítr více "zvyklé", na těch východně exponovaných může i méně silný vítr působit škody. 

Současně panuje i nadále i riziko požárů v té oblasti, kde vane silnější vítr. To souvisí také s půdním suchem, kvůli kterému jsou rostliny více náchylné k hoření. Momentálně platí, že půdní sucho se vyskytuje hlavně v severovýchodní polovině republiky. Naopak jihozápadní polovina se převážně těší solidní nasycenosti půdy vodou a tedy i dobrému stavu vegetace, což se odráží i na stavu řek. Také rozložení sucha a vlhkosti je nyní trochu nezvyklé. 

V příštích dnech však čekáme vydatnější srážky, které by měly rozsah sucha výrazně zmírnit.



V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

V sobotu hrozí na západě Čech vydatné srážky

I přesto, že je tato zpráva zatížena stále jistou míry nejistoty, existuje reálná šance na sobotní přínos trvalých srážek do západních Čech. Vše bude závislé na rozvoji a výskytu téměř setrvalé tlakové níže nad Německem a na tom, jak moc případně ovlivní území Čech.

28. 5. 2024
Houbařská sezóna pomalu začíná

Houbařská sezóna pomalu začíná

Teplé a na srážky poměrně bohaté počasí již začíná v některých lokalitách nahrávat růstu hub. Vzhledem k výhledu počasí na další dny lze navíc předpokládat, že se houbám bude dařit i nadále.

27. 5. 2024