Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přichází bouřky - kde, kdy a jak silné?

13. 8. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 8. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Byla vydána i oficiální výstraha Přichází bouřky - kde, kdy a jak silné? Zdroj fotografie: 123rf Vysoké teploty současných dní opět povedou i ke vzniku bouřek. Vlastně už dnes ve čtvtek by se v podvečerních hodinách mohly objevit zejména na jihozápadě Čech, s největší pravděpodobností přímo na Šumavě či obecně v kopcovitém pohraničí. Budou spíš krátké a lokální a výstraha na ně není vydána. Přesto mohou být lokální úhrny srážek značné, k čemuž přispějí teploty až přes 30 °C.

V pátek bude bouřek mnohem více. Již kolem poledne je ve větší míře očekáváme v Čechách, v průběhu odpoledne se jejich tvorba rozšíří na celé území Česka. Jelikož v západní polovině Čech bude od rána větší oblačnost a v důsledku toho i nižší teploty, nečekáme zde bouřky až tak silné. nejsilěnjší bouřky nám modely směřují hlavně do východní poloviny Čech. Ale pohrozit mohou i na Moravě. Na bouřky je v pátek vydána výstraha pro celé území Česka. 

Sobotní bouřky by měly zasáhnout také velkou část území, ale v důsledku nižších teploty budou nejspíše obecně slabší. Mohou se vyskytnout v odpoledních a podvečerních hodinách prakticky kdekoliv v Česku. Výstraha zatím vydána není a nejspíš ani nebude. V neděli následně dojde k výraznému utlumení bouřkové aktivita, která by se kontrovala zase spíše jen do horských oblastí, hlavně na jihozápadě.



V sobotu se v Česku objevilo i tornádo

V sobotu se v Česku objevilo i tornádo

Během pátku i soboty se v Česku objevovaly vydatní srážky i silnější přeháňky. Zalitá je celá republika. U jedné z přeháněk poblíž Ústí nad Labem vzniklo v sobotu odpoledne i slabší tornádo.

19. 5. 2024
Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Globální teplota vzduchu je už rok mimořádně vysoká

Duben byl již jedenáctým měsícem v řadě, kdy maximální denní teplota překročila dosavadní naměřený rekord. Regionální rozdíly jsme však zaznamenali značné, někde bylo i chladněji, než je normál.

17. 5. 2024
Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024
Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024