Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

16. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 12:45 17. 4. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec. Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila Zdroj fotografie: 123rf

V posledních třech týdnech jsme prožili dá se říci tři vlny mimořádně teplého počasí. První na přelomu března a dubna byla spojená s velkým množstvím saharského písku, i přesto se teploty u nás blížily k 25 °C. O týden později další vlna teplého vzduchu nabídla ještě znatelně vyšší maxima dosahující na našem území až do blízkosti tropických 30 °C. To bylo historicky zcela mimořádné... Třetí vlnu teplého počasí jsme prožili o minulém víkendu. Ta byla u nás již znatelně slabší, s maximy pod 25 °C, avšak v jiných částech Evropy naopak během této třetí vlny bylo nejtepleji. 

Během neděle a pondělí (14. a 15. dubna) tak maximální teploty překračovaly tropickou třicítku v řadě zemí na jih od Česka - zejména na Balkáně. Ale i na jihu Rakouska bylo naměřeno 31,7 °C. Vůbec nejvyšší teploty byly naměřeny v pondělí v oblasti Srbska a přilehlých částí Chorvatska, Bosny, Rumunska a Bulharska. Nejvyšší denní maximum naměřené v Rumunsku (Bechet) a (Cuprija) činilo až neuvěřitelných 33,7 °C! Ano, v polovině dubna! Ve všech uvedených zemích regionu byly naměřeny historicky zatím nejvyšší dubnové teploty.

Vlna veder v půlce dubna zkrátka vstoupí do historie, něco takového jižní polovina Evropy (ani naše střední Evropa, pokud jde o vedra o týden předtím) zatím nikdy nezažila. O to citelnější je nynější ochlazení. Denní teploty se mohou snížit místy až o 20 °C! Teploty prudce padají na úrovně, které jsou sice v dubnu docela nízké, ale ne nějak vyloženě extrémně. To spíš to, co jsme prožili v minulých týdne, je naprosto nenormální. I přes oteplování klimatu není pravděpodobné, že bys v blízké budoucnosti takhle horké počasí v první polovině dubna opakovalo...



Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024
Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024