Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

14. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 01:23 14. 4. 2024 | Dominik Novotný, Meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý. Neděle bude na delší dobu poslední teplý den Zdroj fotografie: 123rf

Ještě než se ochladí, nám neděle na mnoha místech v Česku připomene léto. Tedy při nejmenším alespoň na jižní Moravě, kde lokálně mohou teploty šplhat až na 27 °C. O něco chladněji bude v oblasti Krušných, Lužických a Jizerských hor a v Krkonoších, kde teploty v nižších polohách většinou nepřekročí 19 nebo 20 °C.

Od severu a severozápadu bude také přibývat oblačnost. Zatím neočekáváme žádné četné srážky, pouze ve výše zmíněných oblastech se k večeru mohou objevit přeháňky. Celkově tedy bude neděle většinou beze srážek. Srážky se přidají zejména až v noci a k ránu na pondělí. Tento den již bude také chladnější, maximální teploty nepřesáhnou 17 °C. 

Studený a vlhký vzduch se k nám dostane až v noci na úterý, což se projeví v dalším snížením teplot. V úterý očekáváme teplotní maxima v rozmezí 8/12 °C, v dalších dnech pak jen kolem 8 °C. O něco tepleji bude obecně na jihu Moravy. K tomu všemu bude na obloze velká, proměnlivá oblačnost s přeháňkami, ze kterých mohou padat i krupky. Ve středních polohách od 600 m se bude objevovat i sněžení. Výhled počasí zatím neslibuje žádnou výraznou změnu, teplá varianta dubna tak na nějakou dobu končí. O dalším vývoji budeme informovat.

Maximální teploty 14. 4.

Předpověď teplot na neděli (čas 15:00) podle modelu ALADIN



Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024
Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024
Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024
Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

V úterý a ve středu se budou teploty většinou blížit k 25 °C a bude panovat méně oblaků. Od čtvrtka se nad naše území přesune brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupně zesilovat. Zesílí i vítr.

13. 5. 2024