Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jaká panuje aktuálně aktivita klíšťat?

13. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 02:15 13. 4. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Probíhající teplý víkend mnohé z nás jistě láká ven do přírody. Teplé počasí nahrává ale i aktivitě klíšťat, která v těchto dnech stoupá. Po výrazném ochlazení příští víkend ale můžeme očekávat opět jejich snižující se aktivitu. Jaká panuje aktuálně aktivita klíšťat? Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz

Aktivita klíšťat se určuje pomocí tzv. indexu aktivity klíšťat. Tento index vyjadřuje podíl klíšťat v lokalitě, která jsou připravena napadnout svou oběť (hostitele). Riziko napadení je hodnoceno na škále od 1 do 5, přičemž 1 je nejnižší úroveň rizika a 5 nejvyšší. 

Dnes (tedy v sobotu 13. 4.) bude na území Česka převládat 3 až 4 stupeň aktivity klíštěte. Obecně 4. stupeň je vyhlášen pro severní a střední Čechy, Pardubicko, Královéhradecko, Brněnsko, západ a sever Moravy a Slezsko. Stupeň 4 představuje vysoké riziko.

Zítra (neděle 14. 4.) bude situace ještě o něco horší. Druhý nejvyšší 4 stupeň je vyhlášen v podstatě pro celé území Česka, vyjma několika regionů zejména horských pohraničních oblastí a Vysočiny. Nejvyšší pátý stupeň zatím očekáván není.

V případě 4. stupně je doporučené při návštěvě přírody použití repelentu, nevstupovat do křovin a vyšší vegetace, nesedat a nelehat do porostu, a to zejména v okolí vodních toků. Kromě toho je doporučena večerní a ranní prohlídka těla a odstranění klíšťat, pokud nějaké bude nalezeno.

Jak počasí zamíchá s indexem aktivity klíštěte v dalších dnech? Od pondělí čekáme prudké ochlazení, přičemž od úterý se budou maximální teploty pohybovat jen kolem 8 °C. Takové počasí skutečně klíšťatům přát nebude a jejich aktivita tak na mnoha místech pravděpodobně klesne. 



Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024
Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024