Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplota letos poprvé překročila 20 °C!

15. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 20:04 15. 3. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V polovině března opět padají rekordy, nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku. Jde o zcela mimořádné počasí. Vysoké teploty způsobily v Čechách odpoledne i výskyt slabých bouřek. Teplota letos poprvé překročila 20 °C! Zdroj fotografie: FG Forrest

V polovině března se v Česku opět objevilo mimořádně nadprůměrně teplé počasí. Kombinace teplé vzduchové hmoty a aspoň částečného slunce vyhnala odpolední maximum na stanici Doksany na 20,6 °C. Šlo o první překroční hodnoty 20 °C na území Česka v tomto roce! Do blízkosti dvacítky se dostávala teplota ještě v Žatci, kde naměřili 19,6 °C a v Plzni s 19,3 °C. V Praze teploty lehce překračovaly 18 °C. Z výčtu míst je zřejmé, že nejteplejší počasí zaznamenala západní polovina Čech, oproti tomu byla Morava mírně chladnější.

První překonání hranice 20 °C nastalo letos mimořádně brzy, obvykle k němu totiž dochází až během dubna. Jen výjimečně tomu bývá ve druhé půlce března. Odpovídá to celkově teplému charakteru počasí v posledních týdnech. Nejde ale o úplně nejdřívější dosažení dvacítky v dějinách měření - v minulosti se nám stalo, že bylo přes 20 °C zaznamenáno dokonce i na konci února, třeba 24. února 2008 naměřili na jihu Čech dokonce 21 °C.

Navečer se v západní polovině Čech kraji objevily i přeháňky, které v Plzeňském kraji přinesly díky vyšším teplotám už i bleskové výboje. Šlo tak o první letošní slabší bouřky letního typu. Na území Čech šlo jen o ojedinělé výboje, ale poměrně silná bouřka byla v podvečer zaznamenána na německé straně Šumavy. Mnoho bleskových výbojů se tu vyskytlo po 18. hodině večerní. Bouřka poměrně rychle vznikla, ale poté i brzy zanikla. 

Během víkendu se v Česku ochladí, na návrat denních teplot kolen 20 stupňů si pak budeme muset zase nějaký čas, možná i několik týdnů. 



Přichází deštivější období

Přichází deštivější období

Zatímco na "uplakanou Žofii", která připadla na středu, nespadla v Česku ani kapka deště, nyní jsou před námi poměrně vydatné srážky, které zasáhnou většinu republiky. Nejsilnější v pátek, ale pokračovat budou v dalších dnech přeháňkami.

16. 5. 2024
Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024