Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve Strakonicích napršelo 82 mm/3 h, další bouřky přicházejí

28. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 6. 2022 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V důsledku intenzivních srážek dosáhl některé toky nižších povodňových stupňů Ve Strakonicích napršelo 82 mm/3 h, další bouřky přicházejí Zdroj fotografie: 123rf

Závěr letošního června se vyznačuje velmi intenzivní bouřkovou činností. Poté, co minulý týden spadlo v Praze a okolí i přes 100 mm srážek (článek zde), zasáhly vydatné srážky během pondělí a úterý zejména jižní a západní Čechy. Ve Strakonicích spadlo za 24 h celkem 94 mm, z toho 82 mm během tří hodin v pondělí večer. Na několika dalších stanicích přesáhly 24-hodinové úhrny hranici 70 mm.

V reakci na prudké deště vystoupilo několik toků na první, případně druhý stupeň povodňové aktivity. "Dvojky" dosáhla v úterý odpoledne Klabava v Nové Huti a aktuálně (úterý 23 h) se k ní blížíi i Blanice v Podedvorech. První stupeň byl během dne zaznamenán na několika dalších profilech. 

Nový bouřkový systém postoupil v úterý kolem 20 h do jižních Čech a v následujících hodinách se pohyboval dál k severu. V bouřkách a dešti napršelo v okolí Prachatic kolem 30 mm. Další silné bouřky se zejména v Čechách očekávají i během středy. Srážky za středu mohou opět lokálně překročit 50 mm. Nové vydatné deště mohou být velmi rizikové na místech, kde už v minulých dnech intenzivně pršelo a půda tak má menší infiltrační kapacitu.

Detaily výstrahy naleznete https://www.meteocentrum.cz/sledujeme-online?id=750.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024