Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kolik při vydatných srážkách zatím napršelo?

25. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 6. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Především Čechy a Českomoravskou vrchovinu během pátku a noci na sobotu ovlivnila zvlněná studená fronta, která přinesla bouřky a následně vydatné srážky. Kolik při vydatných srážkách zatím napršelo? Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Již při pátečním odpoledni se začaly vytvářet první bouřky, které lokálně přinesly srážkové úhrny i okolo 20 mm. Následně v podvečer přešel Šumavu pás velmi intenzivních bouřek, který postupoval směrem do Čech a na Českomoravskou vrchovinu. V těchto bouřkách napršelo během krátké doby až 30-40 mm srážek. Například stanice Boubín-vrchol zaznamenala 42 mm za 30 min. 

Pás bouřek se postupně přesouval na severovýchod a postupně slábl (protože přišel o dynamickou podporu vznikající tlakové níže na pomezí Jihočeského a Plzeňského kraje), ale bouřky především v jižních a středních Čechách se transformovaly do vrstevnaté oblačnosti, která nadále přinášela trvalé a vydatné srážky. Zde lokálně napršelo 70-80 mm, v Praze a v jejím okolí spadlo i přes 100 mm. Nyní stále prší v severní části Středočeského kraje a v Ústeckém kraji, takže zde budou srážkové úhrny ještě přibývat. 

Na intenzivní srážky reagovaly i vodní toky. Okolo páteční 21. hodiny došlo na Lužické Nise k dosažení 1. SPA. Během noci došlo k zvedání hladin především menších toků v povodí Vltavy. K dosažením SPA došlo po ranních intenzivních srážkách v okolí Prahy. 3. SPA byl překročen na Botiči v profilu Jesenice-Kocanda a na Pitkovickém potoce v profilu Kuří. 

Během soboty bude docházet k postupnému slábnutí a ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Během dne se pak mohou vyskytnout místy přeháňky, ojediněle i bouřky, především v severovýchodní polovině území.  



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024