Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Aktuální závazky států už mají sílu omezit oteplování

6. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 11. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Roste šance na to, že oteplení do roku 2100 nebude větší než 2 °C Aktuální závazky států už mají sílu omezit oteplování Zdroj fotografie: 123rf.com

Jak už jsme na našem webu informovali, v Glasgow aktuálně probíhá konference o klimatu COP 26, na které státy diskutují o svých závazcích ohledně omezování skleníkových plynů, jejichž emise jsou považovány za hlavní příčinu současné klimatické změny. 

Na přísliby států se podívala skupina vědců, kteří s pomocí klimatických modelů odhadli jaká je pravděpodobnost, že teplota do konce století překročí nebo nepřekročí určité hranice. Často zmiňovaná hranice celkového globálního oteplení 1,5 °C by byla podle původních závazků z Pařížské dohody (2015) prakticky jistě překročena a hranice oteplení 2 °C by byla překročena s pravděpodobností 92 %.

Pokud by státy dodržely své závazky přijaté ke konferenci v Glasgow, tak je pravděpodobnost nepřekročení 2 °C na úrovni 34 %, u jednoho a půl stupně je tato pravděpdoobnost 1,5 %, tedy vyšší než nula, ale stále velmi nízká.

Pokud by po roce 2030 byla přijata ještě přísnější omezení emisí, tak už jsme u hranice 2 °C na 60 % a u 1,5 °C na 11 %. Překročení nižší hranice je tak velmi pravděpodobné i při dramatickém snížení emisí, ale udržení oteplení na dvou stupních je reálné, pokud dostatečně rychle omezíme naši produkci skleníkových plynů.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024