Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Začíná důležitá klimatická konference v Glasgow

31. 10. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 10. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Státy světa představí své závazky, jak zpomalit oteplování klimatu Začíná důležitá klimatická konference v Glasgow Zdroj fotografie: Martin Štros

V neděli 31. října startuje celosvětová konference OSN ke změnám klimatu. Jedná se o náhradní termín, protože původně se měla uskutečnit v minulém roce, ale byla přeložena kvůli pandemii COVID-19. Konference, na kterou se sjedou nejvyšší představitelé většiny zemí světa, potrvá téměř dva týdny, do 12. listopadu. Většina zemí má představit způsob, jak budou naplňovat všeobecné klimatické cíle spočívající ve snížení emisí oxidu uhličitého, který coby skleníkový plyn způsobuje zvyšování globální teploty.

Všeobecná situace ve světě ale příliš nenahrává tomu, aby byly země příliš ambiciózní ve svých závazcích. Problémem je zejména všeobecné zdražování energií, kterému v letošním roce čelí celý svět. Zvyšující se ceny elektřiny či plynu dusí běžné lidi a není tajemstvím, že jednou z příčin jejich zdražování je i nucený přechod na alternativní zdroje energie. Přirozeně levná energie z uhlí je utlumována pomocí drahých emisních povolenek, úbytek těchto zdrojů se ale nedaří dostatečným způsobem nahradit jinými zdroje energie, a proto elektřina také zdražuje. Čím větší ambice na snížení emisí skleníkových plynů ten který stát představí, tím to pro něj bude dražší.

Koncentrace skleníkových plynů přitom stále rostou a ruku v ruce s tím se také postupně otepluje klima. Poslední roky tento trend neustále potvrzují. Oteplování klimatu nejde v dohledné době zastavit, protože emise skleníkových plynů se v nejbližších letech příliš nepodaří snížit. Třeba Čína, ale i jiné rozvojové země, zatím jejich produkci zvyšují, čímž je negativně eliminován pomalý pokles v zemích vyspělých. Klimatický systém Země navíc vykazuje značnou setrvačnost. Do konce našich životů tedy teplota dál poroste a je jen otázkou, jak rychle.

Klimatická konference OSN v Glasgow má největší význam v tom, že představuje tlak na jednotlivé státy světa, aby představily plány na snižování emisí. Mezinárodní dohody jsou však nevymahatelné, takže naplnění těchto slibů už závisí spíš na dobré vůli jednotlivých vlád. 



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024