Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Duben celosvětově druhý nejteplejší od začátku měření

19. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nad oceány byl dokonce rekordní Duben celosvětově druhý nejteplejší od začátku měření Zdroj fotografie: 123rf Letošní rok se zatím podle americké NOAA vyvíjí z teplotního hlediska jako druhý nejteplejší v dějinách měření na Zemi. Už od začátku roku zaostává pouze za rokem 2016, v tomto duchu se nesly předchozí měsíce a potvrdily to i dubnové teploty. Co je zajímavé, tak čistě nad oceány byl letošní duben dokonce historicky nejteplejší ze všech dubnů. Odchylka celosvětové teploty od průměru 20. století činila 1,06 °C. Není to zdánlivě moc, ale v globálním pohledu je to významné. 

Velice teplé byly tentokrát zejména rovníkové a subtropické oblasti, dále pak asijská část Ruska, neboli Sibiř. Výrazně nadprůměrné teploty si připsala i západní Evropa. Naopak teplotně podnormální byl duben především v oblasti Kanady a o něco méně pak ve větší části USA, s výjimkou západu a Floridy. Dalším regionem s podprůměrnou teplotou byla severní části Indického poloostrova - zde se chladnější počasí drží už několik měsíců.

Na vysokých teplotách je zajímavé, že se dějí v situaci, kdy se v Pacifiku objevují teplotně neutrální podmínky. Minulé teplotní rekordy v roce 2016 byly podpořeny teplou fází jevu El Niňo. Od té doby se teplotní podmínky drží blízko normálu. Z toho vyplývá, že až přijde další El Niňo, dá se čekat, že globální teplota hravě překoná i rekord z roku 2016, protože se mu dokáže nyní přibližovat i v podmínkách, které by tomu neměly nahrávat. El Niňo se ale v nejbližším jednom roce neočekává, spíše naopak se zdá, že se teplotní podmínky budou ochlazovat.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024