Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko má za sebou sérii mrazových dní

26. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 11:14 26. 4. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové. Česko má za sebou sérii mrazových dní Zdroj fotografie: 123rf

V pátek ráno teploty vzduchu (ve 2 m nad zemí) klesaly opět pod bod mrazu, případně se objevovaly četné přízemní mrazíky. Přízemní mrazíky se mohou objevit i přesto, že teplota ve 2 m zůstane nad bodem mrazu. Z toho důvodu je přízemních mrazových dní zpravidla více než mrazových dní (dle teploty ve 2 m nad zemí) a jsou o to rizikovější například pro vzrostlou vegetaci. Páteční ranní teploty klesly pod -5 °C například v Orlickém Záhoří, v Černé v Pošumaví, případně k -5 °C ve Volarech. Z mapy ale lze vidět, že mrazy byly přítomny i na Vysočině, na Moravě, v severních Čechách nebo na Litoměřicku. 

Ranní teploty 26. 4.

Teplota vzduchu v pátek 26. 4. v 5 hodin ráno (aktuální počasí Meteocentrum)

Epizoda mrazových dní způsobila rozsáhlé škody na úrodě, nejhorší situace je nejspíše v Podkrušnohoří, například na Žatecku a Litoměřicku, kde teploty vzduchu klesly v úterý 23. dubna pod -6 °C. Žatecko je navíc jedna z nejteplejší oblastí Česka, vegetace (i z důvodu předcházejícího rekordně teplého počasí od konce ledna) byla v plném rozkvětu a to je devastující kombinace. Největší škody jsou zde znát v ovocných sadech. V přiložené mapě ČHMÚ lze vidět, že výrazné mrazy byly přítomny v rozsáhlých oblastech severních, západních i východních Čech a v Pošumaví. O trochu lepší situace byla na Moravě, kromě její severní části. Rozsáhlé problémy mráz způsobil i na Jesenicku a Javornicku ve Slezsku. Tak či tak, mrazy se nevyhýbaly žádné oblasti Česka.

Minimální teploty epizody mrazových dní

Zdroj: ČHMÚ

Další dny přestanou být z hlediska mrazů i přízemních mrazů rizikové. Přízemní mrazíky se ještě ale mohou objevit v sobotu ráno. Očekáváme je v Karlovarském, Plzeňském a zejména v Jihočeském kraji. V tomto ohledu bude nejrizikovější oblast Šumavského a Novohradského podhůří a Třeboňsko. Lokální přízemní mrazíky nelze vyloučit i v jiných oblastech. Východní polovina Česka už by měla být víceméně bez rizika. V nadcházejících dnech navíc očekáváme výrazné oteplování. Nezapomínejme ale na to, že (nejen) přízemní mrazy nejsou výjimkou ani v květnu. O případných ohroženích a rizicích vás budeme informovat.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, kterým byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024