Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Šumava je uprostřed zimy skoro bez sněhu

17. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 1. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty tam v tomto týdnu vystoupily téměř na 15 °C. Šumava je uprostřed zimy skoro bez sněhu Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Na Churáňově ve výšce kolem 1100 metrů nad mořem naměřili meteorologové ve středu 14,8°C, na Horské Kvildě ležící v podobné výšce pak 14,6 °C. V polovině ledna jsou to na horách skutečně extrémně vysoké teploty. Není divu, že sníh opět v posledních dnech výrazně utrpěl - tedy aspoň tam, kde nějaký vůbec byl. Tam kde byl, je ho čím dál méně. Na zmíněném Churáňově naměřili v pátek ráno meteorologové pouhé 3 cm! Spíše jde o nesouvislou pokrývku s vykukující trávou. Na Kvildě má tráva jasnou převahu a podle webových kamer to tam vypadá spíše jako v dubnu.

Šumava je skoro bez sněhu, jen v nejvyšších polohách nad 1200 metrů najdeme kolem 20 cm, pouze na Březníku je 60 cm ve výšce 1350 m. To je však spíše lokální záležitost. Sněhu je samozřejmě velmi málo i všude jinde na českých horách. Na Kralickém Sněžníku v Jeseníkách, 1400 metrů nad mořem, leží 35 cm. Labská Bouda, tradičně sněhově nejbohatší místo v Česku, se "pyšní" 70 cm, Lysá Hora v Beskydech 50cm. V polohách kolem 1000 metrů máme kolem 20 cm, někde i méně.  Kde že loňské sněhy jsou? Podívejte se, co jsme psali o sněhové pokrývce přesně před rokem. 

Zima je přitom na vrcholu. Tedy kalendářně. Teplá je, ale navíc přináší i málo srážek. Pokud se situace nezlepší, sleze sníh na jaře velmi rychle a na další problémy se suchem v létě bude zaděláno. A nejbližší dny zlepšení moc neslibují. Ano, trochu sněžení na hory má teď přinést tento víkend, ale to budou jednotky centimetrů. Ty navíc před sebou nemají zářnou budoucnost, protože od úterý se znovu oteplí a i na horách bude nad nulou až do konce příštího týdne. 

Nebýt umělého zasněžování, tak by si lyžaři letos moc neškrtli. Zima ale ještě bude dlouhá a únor umí zasněžit dost, pokud se povede. Že by třeba letos?



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024