Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Lysé hoře leží už 224 cm sněhu!

16. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 1. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Více než dva metry už mají i hřebeny Krkonoš. Na Lysé hoře leží už 224 cm sněhu! Zdroj fotografie: 123rf Tak sněhově bohatou zimu už české hory dlouho nepamatují! Už od konce minulého roku zde trvale a téměř bez ustání sneží, někdy i vydatně a ve vyšších nadmořskcýh výškách se teploty pohhybují stále pod nulou. Na hřebenech Krkonoš takl už leží více než dva metry sněhu! Nejvíc hlásí s 220 cm Labská Bouda, ale na dalších místech je prakticky stejně, výška sněhu se liší podle expozice terénu, kdy vítr z některých míst sníh vyfoukává, jinak naopak nafoukává. 

Ještě vyšší sněhovou pokrývku naměřili ve středu ráno meteorologové na Lysé hoře v Beskydech, celkem 224 cm! Zde je to ale záležitost nejvyšších vrcholu Beskyd. V nižších nadmořských výškách sice sněhu rychle ubývá, nicméně stále je ho na české poměry dost. Na Šumavě má Březník 186 cm, v Jeseníkách máme 163 cm na Šeráku. Podobně jsou na tom i další horské oblasti nad 1000 metrů nad mořem. V Jizerských horách leží dokonce i ve výškách okolo 800 metrů nad mořem ještě úžasných 140 cm sněhu. 

V srovnání s minulými lety se jedná o skutečně hodně bohatou nadílku, ale do absolutnáích sněhových rekordů ještě něco přece jen chybí. Historický rekord pro Česko je 491 cm na Lysé hoře v Beskydech v roce 1911. Z posledních desetiletí, kdy je měření už přesnější, máme 315 cm z Labské boudy v roce 1992. Tyhle rekordy jsou ale zaznamenávány většinou až v březnu, kdy množství sněhu na vrcholech hor kulminuje - za celou zimu obvykle postupně sníh přibývá. Aby byly více než dva metry už v polovině ledna, to je skutečně výjimečné i z dlouhodobého pohledu.

Pokud by sněhová forma zimě vydržela, budou mnohé absolutní historické rekordy v ohrožení. Nyní ale předpověď ukazuje, že si sněžení přece jen dá pauzu.



Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024
Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024