Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jaro ve světě bylo druhé nejteplejší v dějinách

19. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 6. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Byly ale i chladné regiony Jaro ve světě bylo druhé nejteplejší v dějinách Zdroj fotografie: 123rf Americká NOAA vydala zprávu o vývoje celosvětového počasí za celé jaro 2019 (březen až květen) a z ní vyplývá, že průměrná teplota v těchto třech měsících byla celosvětově druhá nejvyšší v dějinách měření s odchylkou +0,96 °C. Nestačilo to na překonání dosavadního rekordu z roku 2016, kdy odchylka za tři jarní měsíce činila +1,11 °C. 

Velice zajímavé je, že v pořádí nejteplejších jar za posledních 140 let se umístilo na prvních pěti místech všech pět posledních roků 2015 až 2019. Z tohoto pohledu je naprosto zřejmé pokračujcí výrazné oteplování klimatu. Období od začátku roku (leden až květen) je v žebříčku na třetím místě. Na pevninách jižní polokoule byla teplota v jarních měsících ze všech dosavadních let vůbec nejteplejší. 

Neznamená to ale, že na celé planetě bylo jaro teplé. Rekordně vysoké teploty byly zaznamenány zejména v oblasti jižní poloviny Afriky. Pak také v menších oblastech jako je Nový Zéland nebo Aljaška. Naopak podprůměrné a tedy chladné jaro ohlásily USA, především střední část. Zde se až překvapivě dlouho udržuje teplotně podprůměrné počasí, vlastně od začátku roku. I v rámci globálně teplého období tak nacházíme lokálně chladná místa.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024