Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Oxidu uhličitého je ve vzduchu už o 50 % více než v 18. století

8. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 6. 2021 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Růst loni nezastavila ani globální pandemie Oxidu uhličitého je ve vzduchu už o 50 % více než v 18. století Zdroj fotografie: 123rf Ačkoliv v roce 2020 postihla celý svět pandemie koronaviru, která způsobila rapidní snížení objemu dopravy i průmyslu, množství hlavního skleníkového plynu v naší atmosféře i vloni výrazně vzrostlo. Na milion částic vzduchu přibylo za 2,46 částic CO2 a jeho celkový podíl tak dosáhl na 414 částic z milionu (ppm), tedy 0,0414 %. Vzestup koncentrace oxidu uhličitého je tak zhruba stejný jako v roce 2019 a i v předchozích letech. Útlum letecké dopravy a částečně i průmyslu v minulém roce tak měl na množství tohoto skleníkového plynu ve vzduchu jen zanedbatelný vliv. 

Na jaře 2021 dosáhla koncentrace CO2 ve vzduchu už 416 ppm. Jedná se o nový historický rekord. Ten ovšem překonáváme prakticky neustále, protože množství oxidu uhličitého ve vzduch roste téměř kontinuálně. Pouze má sezónní charakter, když rychleji roste vždy od podzimu do jara a jen přes léto mírně klesá (v důsledku pohlcování aktivní vegetací). Na jaře je tak dosáhováno každý rok jeho maxmum. V různých částech světa je koncentrace v určitém období mírně odlišná, ale od celosvětového průměru se jednotlivé stanice odlišují maximálně o jednotky ppm.

V současné době tak máme ve vzduchu přibližně o 50 % více CO2 než v době na začátku průmyslové revoluce, tedy v 18. století. Výraznější růst vidíme zejména v posledních 50 letech. Z hlediska vlivu na lidské zdraví je oxidu uhličitého stále bezpečné množství. Větším problémem je však skutečnost, že se jedná o tzv. skleníkový plyn, který pohlcuje více slunečního záření a tím přináší oteplování vzduchu a potažmo celého klimatu na Zemi. Jeho větší množství v atmosféře tak vede ke zvyšování globální teploty, tedy jevu, kterému říkáme globální oteplování.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024