Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V květnu bylo ve vzduchu rekordní množství oxidu uhličitého

11. 6. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 6. 2020 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pandemie koronaviru nezpomalila růst koncentrací tohoto plynu V květnu bylo ve vzduchu rekordní množství oxidu uhličitého Zdroj fotografie: 123rf V květnu naměřila stanice Mauna Loa na Havajských ostrovech 414,65 ppm oxidu uhličitého. Jednotka ppm znamená počet částic z milionu a naměřená hodnota tak odpovídá podílu oxidu uhličitého ve výši 0,0415 % ve vzduchu. Jedná se o vůbec nejvyšší naměřenou koncentraci tohoto plynu od začátku měření v roce 1956. Mauna Loa je s ohledem na svou polohu a délku měření považována za nejspolehlivější zdroj informací o množství CO2 v atmosféře. 

Koncentrace oxidu uhličitého jsou v květnu tradičně nejvyšší z celého roku. V posledních letech přibývá každý rok okolo 2 a 3 ppm CO2, což dokládá i meziroční srovnání s loňským květnem (+2,42 ppm). Na množství oxidu uhličitého se prakticky vůbec nepodepsala celosvětová pandemie koronaviru, která dočasně snížila množství emisí z dopravy i průmyslu. Zastavení ekonomiky nebylo celosvětové a emise na nulu nikdy neklesly, navíc přírodní vlivy jsou silnější. Na jaře tak množství oxidu uhličitého ve vzduchu stoupalo obvyklým tempem jako v minulých letech.

Oxid uhličitý je hlavní skleníkový plyn, jehož stoupající množství je největší příčinou rostoucí globální teploty vzduchu. Postupem času se růst koncentrací zrychluje, nyní je vlastně jeho množství už o 50 % vyšší oproti době 19. století. Plyn naštěstí nemá jiné negativní dopady na život na Zemi. Dokonce naopak jeho větší množství prospívá růstu rostlin, které ho vstřebávají. Proto přes léto během vegetační sezony dochází k poklesu jeho množství ve vzduchu a přes zimu naopak k růstu. 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024