Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Švédsko přišlo kvůli tání o nejvyšší vrchol

23. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 9. 2019 | mm, meteocentrum.cz; the Guardian
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tání ledu srazilo výšku dosud nejvyššího vrcholu o desítky metrů. Švédsko přišlo kvůli tání o nejvyšší vrchol Zdroj fotografie: 123rf

Nejvyšší hora Švédska, Kebnekaise má dva vrcholy - jižní je pokrytý ledovcem, zatímco severní kóta je odledněná. Přitom dlohodobě platilo, že jižní vrchol je nejvyšším místem této země, v 60. letech převyšoval svého severního souseda o více než 20 metrů.

Velmi teplé letní počasí, které je i daleko na severu stále častější, způsobovalo postupné odtávání ledovce. Během uplynulých 20 let ztrácel led v průměru metr své mocnosti každý rok, ale během horkého léta 2018 ztratil skoro 4 m tloušťky. Tím se jeho výška dostala na srovnatelnou úroveň s druhým, skalnatým vrcholem. Letos švédští vědci naměřili ztrátu dalšího metru a tím se s určitostí stal nejvyšším bodem země druhý vrchol s nadmořskou výškou 2096,8 metrů.

Může se stát, že vrcholy si za pár měsíců svoji pozici opět vymění - pokud by na ledovec napadlo dostatek zimního sněhu, tak může svého bratra znovu převýšit. Ale stalo by se tak nejspíš jen do dalšího léta. Za několik let už zřejmě bude severní kóta nejvyšší celoročně.

Profesorka Rosqvistová ze Stockholmské univerzity vysvětluje prudký úbytek ledu hlavně vysokými teplotami během letních měsíců - právě chladná léta, spíš než extrémně studené zimy, pomáhaly ledovci držet svoji pozici. Při současných teplotách je ale tání příliš intenzivní a vysoce převyšuje množství hmoty, které ledovec nabyde díky sněhovým srážkám.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024