Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Celoroční zámrz centrální Arktidy může být minulostí

27. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 8. 2019 | mm, meteocentrum.cz;scientificameri
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nová studie přináší nové poznatky týkající se citlivosti Arktidy na změny teploty. Celoroční zámrz centrální Arktidy může být minulostí Zdroj fotografie: National Snow and Ice Data Center

Po řadu století se odvážní průzkumníci potýkali s problémy, které jim způsobovaly nekonečné plochy mořského ledu kolem severnímu pólu. I když během léta led částečně odtával, jeho okraj stále zůstával daleko od pólu a často komplikoval plavbu i daleko na jih od točny. Mnohokrát se stalo, že loď do ledu zamrzla a bylo nutné čekat do příštího léta nebo loď opustit a po nerovném povrchu ledu se probíjet k jihu.

Během staletí se i přes všechny komplikace zvětšovaly naše poznatky o polárních oblastech. Jedním z nejdůležitějších bylo objevení zpětné vazby mezi plochou mořského zámrzu a teplotou vzduchu. Pokud se teplota udržuje dlouho a výrazně nad bodem mrazu, led se dělí na kry a postupně klesá jeho rozloha. Na místě ledu se ukazuje otevřené moře, které má mnohem menší schopnost odrážet sluneční záření než led pokrytý sněhem. Pokud chybí ledová a sněhová pokrývka, tak se navíc teplo z mořské vody může bez problémů přenášet do atmosféry. Oba dva efekty tak pomáhají zvyšovat teplotu vzduchu v Arktidě a tím v konečném důsledku přispívat k dalšímu tání.

V průběhu posledních desetiletí máme poměrně přesné záznamy o měnící se rozloze mořského ledu. Ještě lépe než plocha vyjadřuje množství ledu jeho objem. Ten se během maxima ročního cyklu (duben) snížil asi o 30 % mezi lety 1980 a 2018. Během září, kdy je ledu nejméně, se objem zbývajícího ledu snížil dokonce o 69 %. Rychlost změny vede vědce k analýzám za jakých podmínek můžeme být svědky letní Arktidy úplně bez ledu. Aktuální výzkumy naznačují, tato hranice by mohla být překročena už při globálním oteplení o 2 °C, možná dokonce o trochu níže.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024