Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Je letošní březen extrémně větrný?

12. 3. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 3. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
První třetina března byla čtvrtá největrnější od roku 1961. Je letošní březen extrémně větrný? Zdroj fotografie: photos.com

Nárazovitý vítr s extrémní rychlostí až přes 200 km/h, který Českou republiku zastihnul v noci z neděle na pondělí, nebyl jedinou událostí, kvůli níž byla letos v březnu vydána výstraha na silný vítr. Nabízí se tedy otázka, je-li první třetina března opravdu tak větrná, nebo jde o takové normální březnové počasí?

Srovnání umožňují údaje o průměrných denních rychlostech větru z Prahy-Ruzyně. Zatímco průměrná rychlost větru mezi 1. a 10. březnem v letech 1961–2018 byla 4,6 m/s, letošní průměr byl o 2,6 m/s vyšší. To nezní jako tak vysoká hodnota, vyšší rychlost větru však  byla zaznamenána pouze v letech 1990 (9,3 m/s), 1997 (8,2 m/s) a 2000 (8,0 m/s). Nadprůměrně větrné však nebyly všechny březnové dny – méně větrný byl např. 2. březen nebo 6. březen. Naopak, nejvyšší průměrná denní rychlost větru v tomto měsíci byla v sobotu 9. března.

Přestože se může zdát, že rychlost větru narůstá, vědci řeší opačný problém. Snaží se zjistit důvody poklesu rychlosti větru na severní polokouli, třeba v Evropě o 0,8 m/s za 100 let. Jedním z důvodů by mohlo být stěhování do měst a jejich rozšiřování, jelikož budovy jsou pro vítr výraznou překážkou.

Dalším velmi větrným dnem pravděpodobně bude již středa. Čerstvý vítr do  20 m/s lze očekávat v Čechách s výjimkou východních, na severní Moravě a ve Slezsku.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024