Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hurikánová sezóna je zatím nadprůměrná, přichází Sam

25. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 9. 2021 | mm, meteocentrum.cz;NHC,CSU
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tropických bouří nad Atlantikem už je devatenáct, většina byla slabších Hurikánová sezóna je zatím nadprůměrná, přichází Sam Zdroj fotografie: 123rf

Tropické bouře a nejsilnější z nich - hurikány - jsou pozorně sledovány kvůli extrémním projevům počasí, které mohou přinést. Díky tomu máme k dispozici podrobná data a můžeme jednotlivé roky porovnávat mezi sebou jak do počtu, tak do intenzity bouří.

Do pátku tak podle statistik univerzity v Coloradu vzniklo nad severním Atlantikem celkem 19 bouří, které byly dostatečně silné aby dostaly své jméno (to znamená že dosáhly rychlosti větru alespoň 63 km/h). Z nich sedm dosáhlo síly hurikánu (vítr o rychlosti minimálně 119 km/h). Průměrný počet bouří ke 24. září je přitom jen 8,5 a hurikánů 4,2. Mírně nadpůměrná je i celková energie bouří, ale ne o tolik jako jejich počet, konkrétně asi o 15 %. 

Silné hurikány s rychlostí větru alespoň 178 km/h byly letos zaznamenány tři - Grace a Ida v srpnu a Larry v září. Právě hurikán Larry je zajímavý tím, že už jako mimotropická bouře přinesl do Grónska extrémní sněžení. Pravděpodobně ale není Larry posledním silným hurikánem letošní sezóny, protože bouře Sam východně od Karibiku už dosáhla síly hurikánu 2. stupně a očekává se že ješte v sobotu místního času dosáhne minimálně 3. kategorie a stane se tak čtvrtým silným hurikánem letošní sezóny.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024