Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Srážky zvedají hladiny řek, pršet bude i ve středu

13. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 10. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Řada toků už dosáhla 1. stupně, některé i 2. stupně povodňové aktivity. Srážky zvedají hladiny řek, pršet bude i ve středu Zdroj fotografie: 123rf

Jak jsme upozorňovali v nedělním článku, do Česka dorazil vydatný déšť. Za posledních 24 hodin (do úterý 20 h) pršelo nejvíce na východě Moravy a ve Slezsku. Zde spadlo většinou 20-30 mm, ojediněle i kolem 40 mm. Tyto úhrny samy o sobě nejsou extrémní, ale pokud se podíváme na úhrny za posledních 48 h, dostáváme se na řadě míst na 40-60 mm, což přibližně odpovídá dlouhodobému průměru za celý říjen.

Takové množství srážek už půda na Moravě a ve Slezsku (kde byla už před těmito srážkami poměrně dost nasycená) nedokáže absorbovat a velké množství vody odtéká do řek. Ty se tak začínají zvedat. Aktuálně (úterý 21 h) už několik desítek stanic na východní Moravě a ve Slezsku hlásí první povodňový stupeň. Na několika řekách, například na Jičínce nebo na Veličce už platí povodňová "dvojka". Na prvním stupni je i Jevíčka a Třebůvka na Moravskotřebovsku.

Déšť nad Českem neustane ani v noci na středu, deštivý bude i středeční den. Až ve večerních hodinách nebo v noci na čtvrtek budou srážky místy ustávat. Na horách bude nadále sněžit, večer se ale hranice sněžení bude zvyšovat. Za celý den naprší většinou dalších 15-40 mm, ojediněle - hlavně v horských oblastech na severu a severovýchodě i kolem 50 mm.

Je tak třeba počítat s dalším vzestupem hladin řek na první nebo druhý stupeň povodňové aktivity, ojediněle i na třetí stupeň. V souvislosti se třetím stupněm zmiňuje aktuální výstraha okolí Moravské Třebové, Mohelnice, Pardubic a Chrudimi, nicméně nelze jej vyloučit i jinde. Nejnovější hydrologické modely upozorňují na možnost dosažení nejvyššího stupně i na větších řekách jako je Morava, Bečva nebo Odra. Doporučujeme tak sledovat aktuální vývoj na řekách a nejnovější předpovědi.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024