Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko zasáhnou extrémní deště, zejména na východě

11. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na říjnové poměry půjde o skutečně málo vídané úhrny vody. Česko zasáhnou extrémní deště, zejména na východě Zdroj fotografie: 123rf

Meteorologické modely nyní varují, že tlaková níže, která se nyní přesouvá ze Středomoří k nám do střední Evropy, přinese nebývale vydatné srážky. Je velmi nasáklá vodou, která se tu vyprší. Vydatný a trvalý déšť se objeví nejprve už v noci z neděle na pondělí na Moravě, v průběhu pondělí pak trochu ustoupí k východu, ale na úplném východě (Moravskoslezský kraj) pršet asi nepřestane. Už tato první vlna bude hodně vydatná a přinese klidně 40 mm vody.

V úterý ráno se srážkové pásmo zase obrátí a začne se posouvat na západ. Během úterý se postupně trvalý déšť rozšíří na celé území Česka! V noci na středu a ve středu se taková níže přesune přímo nad naše území, takže trvalý nebo přinejmenším občasný déšť bude pokračovat. V průběhu středy nicméně už začne slábnout. Celkové úhrny srážek od nedělního do středečního večera, tedy za tři dny, mohou překročit lokálně i 100 mm. Úhrny přes 80 mm jsou možné i v nižších polohách!

Při nízkých teplotách bude na horách i sněžit, nicméně pokrývka se asi na moc dlouho nevytvoří. Co je horší, tak hrozí výrazné vzestupy hladin řek na stupně povodňové aktivity a to hlavně na východě republiky. Vydatné srážky čekají i okolní země - na Slovensku i v Rakousku. V Alpách i Tatrách bude vydatně sněžit a v polohách kolem 2000 metrů nad mořem se očekávají desítky centimetrů nového sněhu! Nepřekvapilo by nás ani půl metru čerstvé pokrývky v rakouských Alpách.

Sledujte přesné předpovědi počasí na našem webu pro konkrétní místa, předpovědi budou ještě upřesňovány.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024