Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

S extrémními vedry a suchy se nepotýkalo pouze Česko

8. 8. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 8. 2018 | zk, meteocentrum; WMO
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Horké vlny probíhaly v Evropě, ale i jinde ve světě. S extrémními vedry a suchy se nepotýkalo pouze Česko Zdroj fotografie: 123rf.com

Letošní červenec byl globálně druhým nejteplejším červencem v historii. Do mnoha oblastí zavítaly horké vlny, které byly četně spojené také se suchy. Tato kombinace měla dopady na zdraví lidí (vyšší úmrtnost) a zemědělství (zničená úroda) a hojněji se vyskytovaly požáry. Některé kouty světa byly ale naopak deštivější a některé byly dokonce i podprůměrně chladné.

V severní Evropě byly teploty silně nadprůměrné a vládlo zde sucho, neboť se tady vyskytovala stabilní tlaková výše. Horké vlny zde trvaly přes 10 dní a dokonce i na Severním polárním kruhu byla evidována teploty přes 30 °C! V Norsku pak byla naměřena nejvyšší teploty 33,5 °C (Budufoss) a ve Finsku 33,4 °C (Kevo). Nezvykle suchá byla například také Británie, která je jinak známá svým proměnlivým počasím s častým deštěm, i když třeba jen slabým. Celá první polovina léta (1. 6. až 16. 7.) zde byla nejsušší v celé historii měření.

Silně nadprůměrné teploty zaznamenalo také Japonsko, jehož východ zažil nejteplejší červenec v historii (a západ druhý). 15. července tady například 200 z 927 stanic naměřilo teplotu přes 35 °C! Sucha zde ale rozhodně nehrozila a od 28. června do 8. července tuto oblast naopak trápily silné deště vedoucí k záplavám, při kterých zahynulo asi 200 lidí.

Nezvykle teplá byly také některé oblasti Sibiře, kde se teploty držely přes 30 °C i pět dní po sobě. Horké vlny zažívaly dále prakticky celé Spojené státy (hlavně Kalifornie) a centrální Kanada. Naproti tomu se oblastně na východ Kanady vrátila zima, kdy teploty klesly slabě po nulu a objevil se dokonce i sníh! Mráz uprostřed léta je zde velmi mimořádný a naposledy jej Kanaďané v této oblasti zažili v roce 1996.

V červenci 2018 bylo několikrát dosaženo i teploty přes 50 °C. Stalo se tak například na Sahaře, kde bylo tamějších 51,3 °C pro danou oblast rekordních (i když k rekordu pro celou Afriku ještě 4 stupně chyběly), a dále v Údolí Smrti, kde bylo naměřeno 52,0 °C. Světový rekord 56,7 °C, který pochází rovněž z Údolí Smrti, tedy pokořen nebyl.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024