Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

29. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 14:10 29. 3. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sobotní den bude pravděpodobně nejteplejší den týdne a Velikonoc. Přesto mohou být odpolední maximální teploty ovlivněny saharským prachem, který k nám doputuje v rámci jižního proudění. Saharského prachu v ovzduší očekáváme poměrně velké množství. Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem Zdroj fotografie: 123rf

Předpokládané teploty podle ALADINa v 15:00 hodin. Zdroj: Meteocentrum.cz

Předpokládané teploty podle ALADINa v 15:00 hodin (meteocentrum.cz)

Numerické modely předpokládají na sobotu vskutku vysoké teploty. Meteorologie je ale krásná (a zároveň zrádná) v tom, že vždy může do předpovědi vstoupit náhodná proměnná, která může překvapit jak numerické modely, tak i zkušenosti samotného meteorologa. Jednou z těchto proměnných je právě saharský prach, který očekáváme ve velkém kvantu v ovzduší nad naším územím a se kterým numerické modely nepočítají. Předpokládaná teplotní maxima tak mohou být poměrně výrazně ovlivněna a předpovídané hodnoty teplotních maxim nadhodnocené.

Saharský prach se na první pohled "prozradí" zejména zahalenou oblohou a zamlženým sluncem. Sluneční paprsky budou tak tlumeny a to ve finále může vyústit v nižší teplotní maxima, než předpokládáme. Jak moc teplotní maxima budou ovlivněna, lze jen spekulovat. V každém případě bude tento den nadprůměrně teplý a pravděpodobně i nejteplejší z celého týdne a svátků.

Tato situace není při velmi teplém jižním nebo jihozápadním proudění žádnou výjimkou a saharský prach se nad naše území dostává v podstatě každoročně. Naposledy ve větším měřítku se k nám dostal již letos, a to na konci února.

Saharský prach v únoru 2024 na obloze.

Saharský prach na obloze na konci února (autor: D. Novotný)




Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024