Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Čeká nás teplý velikonoční víkend

28. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 21:16 28. 3. 2024 | Dominik Novotný, Meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli. Čeká nás teplý velikonoční víkend Zdroj fotografie: 123rf

V pátek bude polojasno, po ránu zejména na severozápadě oblačno až zataženo a lokálně se může objevit slabý déšť. V noci teploty klesnou na 5/1 °C a lze očekávat i výskyt přízemních mrazů. Přes den teploty vystoupají na 17/21 °C, na západě Čech jen na 13/17 °C. Vítr očekáváme jižních směrů, ve východní polovině ČR s nárazy až 50 km/h.

V sobotu bude polojasno, jen po ránu se mohou objevit lokální mlhy. V noci teploty klesnou už na 11/7 °C, lokálně i na 5 °C. Denní maxima 19/23 °C. Vítr opět jižních směrů a na východě s rychlostí v nárazech až 50 km/h, na horách až 70 km/h. Stále platí, že sobota bude pravděpodobně nejteplejší den svátků.

V neděli bude taktéž polojasno nebo i oblačno a vzácněji se mohou objevit přeháňky. Noční teploty 11/7 °C, na východě 15/11 °C. Přes den očekáváme maxima 18/22 °C. Vítr jižních směrů, na východě v nárazech opět až 50 km/h.

V pondělí bude oblačnosti již více. Očekáváme oblačnou až zataženou oblohu, na východě stále ještě polojasnou. Odpoledne a večer se přidají déšť nebo přeháňky, ty budou poté na východě pravděpodobně četnější. Nelze vyloučit i bouřku. Noční teploty 10/6 °C, na východě 14/10 °C. Denní maxima 19/23 °C, na západě 13/17 °C. Vítr jižních směrů může být stále silnější s nárazy až 70 km/h a bude se měnit na západní. 

V úterý bude oblačno až zataženo, lokálně i polojasno. Očekáváme poměrně četné přeháňky nebo déšť. V noci teploty klesnou na 10/6 °C, přes den však vystoupají pouze na 10/14 °C. Vítr bude západní, lokálně opět s nárazy až 70 km/h.

Výhled na další dny nabízí další pozvolné oteplování. Ve středu a ve čtvrtek stále více oblačnosti, nicméně v pátek a v sobotu by se opět mělo objevit více slunečních paprsků. Předpověď ale ještě upřesníme.



S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024