Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

27. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 15:49 27. 3. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech. Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024 Zdroj fotografie: 123rf

Problémem je to, že letošní zima byla druhou nejteplejší zimou od počátku standardizovaného měření, a to průměrně o 4 °C za Českou republiku. Na jihu Moravy (zde myšleno v Brně) byla dokonce nejteplejší od roku 1800. Nejmenší odchylka od normálu průměrné teploty vzduchu za celou zimu byla zjištěna v oblasti Karlovarska, nejvyšší na Zlínsku.

Zároveň tato zima byla hodně bohatá na srážky, především ale na dešťové. Oproti období 1961-2022 se na našem území zaznamenalo o 67 % více srážek. V jednotlivých regionech se odchylky liší, obecně ale srážky přibývaly logicky s narůstající nadmořskou výškou. 

I přesto bylo sněhu podprůměrné množství, napadlo jen 70 % průměru. Nejméně sněhu spadlo na severozápadě Čech (zejména v Krušnohoří), na druhou stranu v Jihočeském kraji a na Vysočině spadlo jeho obvyklé kvantum. Nejzajímavější ale je maximální výška sněhové pokrývky na počátku prosince, kde na Českobudějovicku ve středních i níže položených polohách napadlo nebývalé množství sněhu. Zkrátka zimy, a zejména počasí v zimě, jsou nevyzpytatelné a poměrně zajímavý začátek prosince bohatý na mrazy a sníh vyústil v nejteplejší únor v historii měření...



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024