Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Úterý začne mrazem po ránu, a pak se rozfouká silný vítr

25. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 17:55 25. 3. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Před samotným oteplením nás v úterý čeká menší oblačnost, na druhou stranu ale také mrazy, při kterých hrozí poškození kvetoucích stromů. Od úterního dopoledne do středečních večerních hodin se navíc zejména na Moravě rozfouká silný vítr. Úterý začne mrazem po ránu, a pak se rozfouká silný vítr Zdroj fotografie: 123rf

Obloha v úterý bude polojasná až skoro jasná, po ránu se může objevit i nízká oblačnost nebo mlhy, které mohou být i mrznoucí. K večeru očekáváme přechodné přibývání oblačnosti i na oblačno. V noci teploty klesnou na +2/-2 °C, v údolních oblastech až na -5 °C. Poté v místech se zesilujícím větrem dojde k oteplování. Přes den teploty vyšplhají na 12/16 °C. Vát bude zpočátku slabý proměnlivý vítr, který k ránu zejména ve východní polovině ČR zesílí až na nárazy kolem 70 km/h, na horách i přes 90 km/h. V západní polovině Čech bude vítr výrazně slabší.

V reakci na to byly vydány dvě výstrahy:


Mráz ve vegetačním období platí od pondělka 25. 3. (21:00) do úterý 26. 3. (6:00). Nejvíce jsou ohroženy nadmořské výšky do 450 m, kde ovocné stromy ve velkém kvetou. V pohraničních oblastech Čech, na Vysočině, na severovýchodě Moravy a ve Slezsku mohou teploty po ránu klesnout až k -3 °C, v údolních oblastech i na -5 °C. Výstraha nezahrnuje některé oblasti Česka, například střední Čechy, pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje a krajní jih Moravy. 

Takto vypadají teploty v úterý 26. 3. ve 4:00 hodin podle modelu ALADIN (zdroj ČHMÚ):

Teploty ve 4:00 podle Aladina (zdroj: ČHMÚ)


Silný vítr platí od úterý 26. 3. (9:00) do středy 27. 3. (21:00). Ten udeří zejména na východě Čech (jih Královéhradeckého kraje, celého Pardubického, Vysočiny a východ Středočeského a Jihočeského kraje), Moravě a ve Slezsku. Kromě toho tento vítr očekáváme také na větrem proslulém Frýdlantsku. Vítr bude dosahovat nárazů 55 až 70 km/h, na horách i přes 90 km/h.

Rozložení silného větru prezentuje výstup z naších map počasí na středeční poledne (zdroj Meteocentrum):

Předpověď větru 27. 3. 12:00



S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024