Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko postihly ranní mrazy. I v místech, kde již rozkvetly stromy

19. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 14:00 19. 3. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejchladnější bylo úterní ráno na severu Čech. Lokálně se ranní minima výrazně lišila. Mrazivé bude ještě i středeční ráno, ale spíše už jen ve východní polovině republiky, od západu se začne nasouvat teplejší vzduch. Česko postihly ranní mrazy. I v místech, kde již rozkvetly stromy Zdroj fotografie: 123rf

O víkendu k nám pronikl studený vzduch od severu, poté se vyjasnilo a výsledkem se staly velmi chladné noci. Na polovinu března nejsou teploty pod bodem mrazu nic neobvyklého, dokonce je to spíše běžná záležitost. Ale letošní rok je specifický, protože po mimořádně teplé druhé polovině zimy je příroda rozběhlá, jako by už panoval duben. Mráz proto přidělává vrásky na čele zahrádkářům a ovocnářům o hodně víc, než by tomu bylo v tomto období běžné.

Pondělní i úterní ráno přineslo minimální teploty mezi 0 a -5 °C, ale na některých místech se udržely nad nulou. Týkalo se to hlavně jihozápadních Čech nebo také Ostravska. V pondělí překvapil mráz na jihu Moravy, kde i v nížinách klesaly teploty pod -2 °C. Přitom jde o nejteplejší region Česka, kde toho také je nejvíc rozkvetlého. Podobně zřetelně pod nulu se ochladilo i prakticky v celém Polabí. Nejstudenější ráno zaznamenali v Libereckém kraji s minimy -3 až -5 °C, podobné teploty na Vysočině a na východě Čech v podhůří Orlických hor.

V úterý byl nejmrazivější sever Čech - v Libereckém kraji klesala minima běžně pod -5 °C a v Jizerských horách dokonce až k -10 °C. Nejnižší teplota, dokonce -11,6°C, byla naměřena na Luční Boudě na hřebenech Krkonoš.  Ale to jsou hory, kde to není žádné překvapení. Horší je, že okolo -5 °C jsme po ránu naměřili i ve středních Čechách, včetně Polabí. Třeba stanice Mrzky v okrese Kolín hlásila -5,3 °C! A to jsou lokality, kde už ledascos kvete. Podobné teploty se objevovaly také v kraji Vysočina. 

Škody na kvetoucích stromech, zejména meruňkách, nás asi neminou. Poslední riziko mrazů přijde ve středu, ale už jen ve východní polovině Česka. Od západu se bude oteplovat a navíc přibude oblačnost. 



S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024