Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejbližší noci a rána přinesou mráz!

17. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 16:42 17. 3. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Do Česka pronikl studenější vzduch a tak nás po nocích čeká pokles teplot pod bod mrazu, nejstudenějším bude pravděpodobně úterní ráno. Hrozí spálení květů již rozkvetlých stromů, zejména meruněk. Nejbližší noci a rána přinesou mráz! Zdroj fotografie: 123rf

Do Česka během víkendu pronikla výrazně studenější vzduchová hmota, což bylo poznat hlavně v neděli, kdy nad ránem teploty klesaly do rozmezí 0 až + 4 °C, ale lokálně se dostaly i slabě pod nulu (na horách výrazněji pod nulu). Ani přes den jsme neměli nějak zvlášť teplo, maxima dosáhla jen na cca +10 °C. Díky částečnému vyjasnění se o nejbližších nocích ochladí ještě více! Je vydána dokonce i výstraha na ranní mráz. 

V noci na pondělí by mírně pod nulu měly teploty klesnout v severozápadní polovině Česka, síla mrazů bude záviset na lokální míře vyjasnění oblohy. Pondělní maxima pak vystoupají opět na přibližně 10 °C nad nulou, na severovýchodě (ve Slezsku) však jen na + 6°C! Ještě studenější bude noc z pondělka na úterý, která přinese pokles teplot pod nulou pravděpodobně na téměř celém území Česka! Očekáváme minima 0 až -4 °C! Mráz čekáme i v nížinách, kde už rozkvetly například meruňky. Těm tak hrozí spálení květů mrazem! Přesné teploty pro konkrétní místo ukazuje naše lokalizovaná předpověď. 

Ve východní polovině Česka hrozí mrazíky i v noci na středu, ale to už se začne oteplovat. Nejkritičtějším dnem z hlediska květů tak bude už úterý. Od středy zaznamenáme postupné oteplování, zvyšovat se budou ranní i denní teploty. Už ve čtvrtek se denní maxima budou dostávat na opět příjemně letních 15 °C. Srážky v nejbližších dnech v Česku nečekáme, ty nejspíš dorazí až o víkendu.



S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024