Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Aktivita komárů poroste, pozor i na klíšťata

4. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 19:27 4. 6. 2023 | Michael Matějka, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Doporučeno je použití repelentu Aktivita komárů poroste, pozor i na klíšťata Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz

Aktivitu klíšťat a komárů předpovídá a pravidelně zveřejňuje ČHMÚ ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. Podle aktuální prognózy by se měly pro první uvedený druh podmínky v nejbližších dnech mírně zhoršovat, komáři by naopak měli být aktivnější.

Na většině území je aktuálně riziko napadení klíštětem (neděle 4.6.) na nejvyšším, pátém, stupni. V pondělí se nebezpečí mírně sníží v jižní polovině území, převážně na 3. až 4. stupeň. Následující den se na tuto úroveň dostane velká většina ČR, nejvyšší stupeň zůstane hlavně v severním a severovýchodním pohraničí. 

I přes očekáváné snižovaní aktivity nelze riziko napadení klíštětem podceňovat, stále se doporučuje použití repelentu, nevystupovat do křovin a kontrolovat, že jsme si nějaké klíště z vycházky nepřinesli.

U komárů je situace prakticky opačná. Na většině území začínáme na nejnižším stupni (opět k neděli), vyšší aktivita je zejména na jihovýchodní a východní Moravě. V nejbliších dnech začnou komáři létat více, v úterý se již na převážné části území čeká 3. stupeň z pětibodové stupnice.



Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024
Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024