Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pondělí se prudce ochladí

24. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 08:54 24. 3. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejstudenějším dnem příštího týdne bude úterý V pondělí se prudce ochladí Zdroj fotografie: 123rf

Tento týden je v Česku velice teplý, ale již za pár dní se opět připomene zima. Už víkendové teploty se sníží oproti posledním dnům a to na hodnoty 10/14 °C. K tomu čekáme zataženou oblohu, občasný déšť a pofukovat bude lehce silnější západní vítr. V noci na pondělí nás pak čeká přechod výrazné studené fronty, za kterou se ochladí ještě víc, neboť se proudění změní na severozápadní. Jednat se bude vlastně o typicky jarní dočasný vpád studeného vzduchu.

Pondělní maximální teploty tedy čekáme pouze 4/8 °C a k tomu výskyt přeháněk, které budou už od poloh okolo 400 metrů sněhové! V úterý se ještě víc ohladí na 3/7 °C a nejspíš se sněhových vloček dočkají v přeháňkách i nížiny! Ve vyšších polohách očekáváme mráz, takže se tam bude vytvářet i sněhová pokrývka. Srážek ale nebude mnoho, takže případná sněhová pokrývka vznikne jen v jednotkách centimetrů.

Od středy se proudění zcela otočí a bude se velmi rychle oteplovat. Ve středu už čekáme přechod teplé fronty, což s sebou přinese občasný déšť a velkou oblačnost. Denní teploty se navzdory velké oblačnosti dostanou na přibližně +10 °C. A oteplování pak bude pokračovat i v dalších dnech, čtvrteční teploty nám již modely naznačují až kolem 15 °C nebo i vyšší. Výhled na druhou polovinu týdne je ještě velice nejistý, avšak co víme určitě je to, že vpát studeného vzduchu bude skutečně jen krátkou epizodou. 



S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024