Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Východní Evropu už svírají tuhé mrazy

2. 12. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 12. 2022 | Martin Štros, metecentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Moskvě se denní teploty pohybují maximálně kolem -8 °C Východní Evropu už svírají tuhé mrazy Zdroj fotografie: 123rf

Zima už meteorologicky začala, probíhá totiž od 1. prosince. A v posledních dnech o sobě dává vědět hlavně východně od našeho území. Platí celkem jednoduchá a v zimě běžná zákonitost, že čím víc na východ až severovýchod, tím jsou teploty nižší. Příkladem budiž Rusko, kde nyní kolem hlavního města Moskvy dosahují denní teploty jen na -8 °C, východně od Moskvy nepřekračují ani -10 °C. Za Uralem na Sibiři už jsou realitou denní maxima pod -20 °C. To už ale samozřejmě není Evropa.

Ale celodenní mrazy panují i mnohem blíž nám, tedy třeba v Pobaltí - Estonsko, Lotyšsko i Litva se v pátek pohybují v teplotách kolem -5 °C přes den nebo ani to ne. Třeba v estonském Tartu nepřekročila teplota ani přes den -10 °C. Mrazy podobné síly zasahují i do Běloruska, slabší mrazíky pak také do Polska a na Ukrajinu. Zde se teploty přes den pohybují jen slabě pod nulou. Není překvapivé, že celodenně mrzne i na severu Evropy, tedy ve Fisnku a velké části Švédska. Všechny zmíněné pblasti leží současně pod sněhovou pokrývkou. Na východě Běloruska mají i v nižších polohách až půl metru sněhu! Pobaltí pak okolo 10 cm.

O víkendu ještě zůstanou teploty na výše popsaných úrovních, ale v příštím týdnu se více prosadí teplejší západní proudění a i ve východní Evropě se oteplí. V Pobaltí, Bělorusku i na Ukrajině očekáváme, že by se denní teploty měly znovu dostávat nad nulu. Nicméně aktuální mrazy na východě Evropy jsou jasnou demonstrací toho, že zima už naplno začala. 



S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024