Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Udržení globálního oteplení pod 1,5 °C je skoro nemožné

24. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 11. 2022 | Michael Matějka,meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Emise v nejbližších desetiletích výrazně ovlivní jaké bude klima ve druhé polovině století Udržení globálního oteplení pod 1,5 °C je skoro nemožné Zdroj fotografie: 123rf

Pařížská dohoda z roku 2015 si dala za cíl udržet globální nárůst teploty pod 2 °C, ideálně na úrovni 1,5 °C. Předpokládá se totiž, že překročení této hranice výrazně zvýší riziko extrémních jevů jako jsou lesní požáry nebo změny srážkového režimu. V našich podmínkách představují velké riziko i četnější a silnější periody sucha. 

Bohužel podle aktuálních výpočtů se dosažení tohoto cíle jeví jako stále méně pravděpodobné. K omezení oteplení na úrovni kolem 1,5 °C by bylo potřeba dramaticky srazit emise už v nejbližších letech. Do roku 2030 by měly emise klesnout na polovinu a ke konci století už by bylo potřeba abychom z amosféry odebírali více CO2 a dalších skleníkových plynů než do ní vypouštíme. 

Vzhledem k tomu, že žádná taková změna není na obzoru a předpokládat můžeme spíš zpomalení růstu emisí a později snad pozvolný pokles, bude oteplení pravděpodobně výraznější než 1,5 °C. Optimistické varianty podle výpočtů Climate Action Tracker počítají s 1,8 - 2,0 °C, realistické spíš s hodnotami kolem 2,7 °C, což je z globálního pohledu opravdu značná změna, která by měla dramatický dopad na přírodní prostředí a tedy i na člověka.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024