Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Duben byl druhý nejchladnější za posledních 20 let

11. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 5. 2022 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;Intersucho
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pršelo a sněžilo více v Čechách než na Moravě a ve Slezsku Duben byl druhý nejchladnější za posledních 20 let Zdroj fotografie: Michael Matějka

Po velmi teplém únoru a teplotně normálním březnu byl duben poměrně výrazně  podprůměrný, minimálně pokud použijeme pro srovnání novější (a tedy teplejší) normálové  období 1991-2020. Proti tomuto referenčnímu období dosáhla podle měření ČHMÚ odchylka -2,1  °C, teplotně podnormální by byl ale i v chladnějším období 1961-90.

Podprůměrné teploty byly zaznamenávány téměř celý měsíc, výjimkou byla dvě oteplení kolem 7. a 14. dubna. Při výrazném vpádu studeného vzduchu v prvních dnech měsíce byly teploty pod  průměrem o cca 7 °C! Kromě velmi nízkých teplot byl start měsíce doprovázen častým sněžením, o kterém jsme informovali v článku z 3.4.

Srážkově byl duben v celorepublikovém kontextu normální, spadlo v průměru asi o 3 mm více  než kolik odpovídá dlouhodobému normálu. Regionální rozdíly ale byly poměrně značné, na jihu a jihovýchodě Moravy místy srážky dosáhly jen kolem 60 % obvyklého stavu, zatímco v  severozápadní části Čech naměřili často 150 a více procent normálu. 

Zajímavostí je že duben přinesl o 31 % méně hodin slunečního svitu než předcházející březen a  to navzdory tomu, že den je v dubnu výrazně delší než v březnu. Můžeme tak konstatovat, že  poměrně nízké teploty, přiměřené srážky a podprůměrný slunečný svit pomohly omezit rozvoj sucha v Česku. Vyhráno, ale rozhodně není, současná předpověď srážkami neoplývá a sucho se  tak bude v dalších dnech pravděpodobně prohlubovat. S tím souhlasí i aktuální výhled projektu Intersucho, který odhaduje, že k 19. květnu už bude přibližně na pětině území nejhorší kategorie půdního sucha (v neděli to byly 4 %).



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024