Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ač duben, sníh padá i v nižších polohách

3. 4. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 4. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sníh napadl zejména na jihu Čech Ač duben, sníh padá i v nižších polohách Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Zatímco náš minulý článek byl pouhým aprílovým žertem, tak informace o sněhu v dubnu jde zcela seriózní. Vpád chladného vzduchu nás v minulých dnech prakticky vrátil do zimy, když se v pátek a v sobotu maximální teploty i v nižších polohách pohybovaly jen slabě nad nulou a objevovalo se sněžení. Vydatnější sněhové srážky jsme v pátek zaznamenali hlavně v oblasti Jeseníků, spadlo až okolo 15 cm nového sněhu. Dokonce i v nadmořských výškách okolo 500 metrů, třeba ve Zlatých horách. 

V sobotu během dne pak přišlo trvalejší sněžení zejména do jižních Čech. Srážky zasáhly Šumavu, ale také Českobudějovickou pánev včetně krajského města. Samotné České Budějovice ležící v nadmořské výšce 400 metrů nad mořem se ocitly pod sněhem v průběhu sobotního odpoledne, sněžilo až do večera. Při teplotách kolem nuly se sníh na zemi držel. V neděli ráno bylo hlášeno 8 cm nového sněhu přímo v Českých Budějovicích. Na Šumavě naměřily stanice až 15 cm nového sněhu, a ve výškách okolo 1000 metrů nad mořem.

Je sněžení na začátku dubna velká rarita, nebo relativně běžná záležitost? Vlastně to není nic neobvyklého, ačkoliv máme duben spojený už spíše s relativně teplým jarem. Ostatně i v minulém roce se sněžení v dubnu vyskytlo i v nižších polohách, a to dokonce ještě podstatně později, až skoro v polovině měsíce. Za zmínku stojí pak rok 2013, kdy v první třetině dubna sněžilo dokonce opakovaně. Vpády studeného vzduchu jsou pro duben velmi typické, propady teplot často bývají výrazné a sněžení tak není ničím výjimečným. Ani v kontextu toho, že už předtím se teploty v březnu podívaly až na 20 °C...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024