Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách leží až 60 cm přírodního sněhu

25. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 12. 2021 | meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Díky mrazu a novému sněhu české hory nabízí příznivé podmínky pro lyžování. Na horách leží až 60 cm přírodního sněhu Zdroj fotografie: 123rf

Podle posledního měření se nejvíce přírodního sněhu nachází na Šumavě, kde je na mnoha místech pokrývka 60 cm vysoká. Dostatek sněhu je však i v Krkonoších a Jeseníkách, kde se na hřebenech nachází mezi 40 a 60 cm sněhu.

Lyžařská střediska napříč republikou využila teploty pod bodem mrazu k umělému zasněžování a většina středisek je nyní v provozu. Nejvíce sněhu je na Tanvaldském Špičáku: 80 cm. Nicméně výškou sněhu nezaostávají ani další střediska, například Praděd (75 cm) nebo Pec pod Sněžkou (70 cm).

Během příštího týdne očekáváme postupné oteplování a směrem k Silvestru tak sníh bude postupně v odpoledních hodinách mokřejší, nicméně očekávané oteplení na horách provoz středisek zatím neohrozí. Aktuální sněhové podmínky naleznete v našem aktuálním sněhovém zpravodajství.



S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024