Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Páteční sněžení zasáhne zejména Moravu a Slezsko

25. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 11. 2021 | mm, meteocentrum.cz;
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na některých místech může napadnou i více než 5 cm sněhu. Páteční sněžení zasáhne zejména Moravu a Slezsko Zdroj fotografie: 123rf

Jak už jsme zmínili v úterním článku, čeká nás v pátek poměrně výrazná změna počasí. Nyní přinášíme upřesněný výhled na tento den a následující dny. Podle aktuálních materiálů se změna v charakteru počasí projeví hlavně ve východní polovině území, na západě nebude rozdíl tak citelný.

Počasí během pátku bude ovlivňovat zvlněná studená fronta, za kterou k nám bude proudit chladný vzduch. Srážky budou během ranních a dopoledních hodin přibývat od jihovýchodu a postupně pokryjí prakticky celou Moravu a Slezsko a zřejmě i větší část jižních a východních Čech. Srážky by měly být většinou sněhové, déšť čekáme hlavně na východě Moravy a Slezska, ale i zde by odpoledne měl většinou přejít do sněžení, případně deště se sněhem. Smíšené srážky by se mohly objevit během dne i v Polabí a v nížinách jižní Moravy. 

A kolik by mohlo nasněžit? Modely počítají pro většinu Moravy a Slezska s 3-10 cm do sobotního rána, několik centimetrů by mohlo napadnout i v jižních a východních Čechách. Ale nedá se vyloučit, že v nejnižších polohách pod cca 300 m bude sněhu méně, protože teploty budou kolem nuly nebo slabě nad nulou a sníh se tak zde nemusí udržet. Nejvíce by mělo nasněžit na horách a na moravských vrchovinách (Drahanská vrchovina, podhůří Jeseníků,...).

Typický ráz počasí začínající zimy s přechodným sněžením, deštěm se sněhem nebo sněhovými přeháňkami nás čeká i o víkendu a v pondělí. Déšť by mohl zavítat hlavně do poloh pod 400 m, na Moravě a Slezsku přechodně i výše. 



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024