Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Extrémní deště jsou kvůli změně klimatu pravděpodobnější

25. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 8. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Silnější srážky souvisí s nárůstem teploty vzduchu Extrémní deště jsou kvůli změně klimatu pravděpodobnější Zdroj fotografie: 123rf Podle aktuální zprávy vědců ze skupiny World Weather Attribution se extrémní srážkové události jako byla ta, která v polovině července zasáhla Německo a Belgii budou stávat častěji než dřive. Stojí za tím zvýšení teploty v posledních desetiletích.

Zpráva se týká západní Evropy, ale minimálně v letním období jsou její závěry zajímavé i u nás. V případě zimních a jarních povodní může být situace odlišná neboť s oteplováním postupně ubývá sněhu, jehož tání mívá na jarních povodních u nás zásadní význam.

Příčinou intenzivnějších srážek je fakt, že při vyšší teplotě vzduch udrží více vodní páry, která za vhodných podmínek kondenzuje a vytváří oblačnost a srážky. A čím více je vodní páry v ovzduší, tím silnější srážky mohou být. Situace, která by tak dříve vedla k mírným povodním, tak dnes může přinést více deště a tím i silnější povodeň. Tím nechceme říct, že v minulosti extrémní povodně nebyly, ale pokud jsou závěry nové studie správné, tak hrozí, že se s nimi budeme setkávat častěji.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024