Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Černém moři vznikla evropská obdoba hurikánu!

13. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 8. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pobřežních oblastech hrozí povodně V Černém moři vznikla evropská obdoba hurikánu! Zdroj fotografie: 123rf.com

Tropické cyklony, hurikány a tajfuny máme spojené převážně s tropickými oblastmi, zejména s Tichým a Atlantským oceánem. Není zase tak známé, že podobný meteorologický jev může vzniknout i nad moři poblíže Evropy - konkrétně hlavně nad Středozemním mořem, ale výjimečně i nad mořem Černým, které omývá břehy Bulharska, Rumunska, Turecka, Ruska, Ukrajiny a Gruzie. A právě to se nyní stalo.

Podmínkou pro vznik tropických cyklon je zejména dostatečně teplé moře. Povrchová teplota by měla dosáhnout aspoň 28 °C, což je úroveň, na kterou se moře v okolí Evropy dostávají velmi výjimečně jen na konci léta. I když s postupujícím oteplováním klimatu je to stále častější a letošní léto je na jihu Evropy velmi teplé. Teplota Černého moře je nyní zhruba o 3 stupně nad normálem a pohybuje se okolo právě potřebných 28 °C.

Cyklona vznikla ve čtvrtek v oblasti jižně od poloostrova Krym a odsud míří směrem na ruské pobřeží Černého moře. Sem přinese silný déšť a vítr v noci na soboty. Svou ničivostí nebude dosahovat takové síly, na jakou jsme zvyklí z Karibiku a podobně. Srážky jsou díky tomu nebezpečnější než vítr. Ve Středouzemním ani Černém moři nemůže vzniknout vyloženě silná cyklona proto, že jsou tato moře poměrně malá. A než stihne útvar zesílit, už dorazí na nějaké pobřeží, kde zase začne slábnout.

Právě kvůli velikosti Střeozemního a Černého moře se jižní a jihovýchodní Evropa nemusí ani do budoucna obávat silných cyklon. Přesto mohou i tyto menší způsobit na pobřeží značné škody, neboť evropské státy na jejich působení nejsou tolik připraveny. 



Víkend bude ve znamení častých bouřek

Víkend bude ve znamení častých bouřek

Po teplém čtvrtku, kdy teploty v Polabí stoupaly i nad 25 °C, nás od pátku čeká proměnlivé počasí s přeháňkami a častými bouřkami.

23. 5. 2024
Jihozápad Čech v úterý zasáhly silné bouřky a velmi vydatný déšť, který způsobil i povodně

Jihozápad Čech v úterý zasáhly silné bouřky a velmi vydatný déšť, který způsobil i povodně

Úterní den byl, v souladu s našimi předpověďmi, ve znamení vydatných srážek především na jihozápadě Čech, kde do středečního rána napršel až dvojnásobek průměrného měsíčního úhrnu srážek.

23. 5. 2024