Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Amazonský prales ztrácí schopnost absorbovat CO2

17. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 7. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Stojí za tím mimo jiné rozšiřující se plochy zemědělské půdy v oblasti. Amazonský prales ztrácí schopnost absorbovat CO2 Zdroj fotografie: 123rf

Amazonský deštný prales patřil dlouhodobě mezi regiony s velkou schopností absorbovat z atmosféry oxid uhličitý (CO2), což zpomalovalo nárůst koncentrací tohoto plynu v atmosféře. Aktuální výzkum publikovaný v časopise Nature ale ukazuje na nepříznivou změnu.

Za hlavní příčiny změny považují autoři studie odlesňování a oteplování klimatu. Přibližně 17 % pralesa bylo od 70. let přeměněno na pastviny pro dobytek a na ornou půdu. Při získávání zemědělské půdy se původní les často vypaluje, což uvolňuje velké množství CO2 do atmosféry.  

Situace není stejná v celé Amazonii. Zatímco na severozápadě absorbce CO2 je přibližně v rovnováze s emisemi, tak na východě už emise výrazně překračují množství oxidu uhličitého vázaného vegetací a půdou. Tyto rozdíly mohou souviset s tím, že na východě je oteplování i míra odlesňování vyšší než na západě.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024