Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Arktida se otepluje třikrát rychleji než globální průměr

21. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V posledních desetiletích se teploty v nejsevernější části světa výrazně zvýšily. Arktida se otepluje třikrát rychleji než globální průměr Zdroj fotografie: 123rf

O tom, že Arktida se otepluje rychleji než většina planety se ví už delší dobu. Nyní však vyšla zpráva, podle které je rychlost oteplování na dalekém severu třikrát vyšší než je průměr pro celou Zemi. Konkrétně se tento region mezi lety 1979 a 2019 oteplil o 3,1 °C, globální průměr je přitom kolem 1 °C.

Zrychlené oteplování v této oblasti souvisí mimo jiné se zpětnou vazbou mezi odrazivostí povrchu (tzv. albedem) a teplotou vzduchu. Teplejší atmosféra zrychluje tání ledu a sněhu, místo kterých se na povrch dostává častěji volná voda, případně holá půda. Ty mají menší albedo než sníh a povrch se tak více ohřívá. Od něj se ohřívá i vzduch, který může způsobovat další tání a tak stále dokola. Dalším zdrojem tepla pro atmosféru je mořská voda, která předává do ovzduší mnohem více tepla v případě, že je bez ledu než v případě, že je zamrzlá. 

Rychlé oteplování se projevuje i v přírodě severních oblastí. Častěji se objevují lesní požáry, mění se zdejší ekosystémy a známé jsou i problémy s permafrostem (dlouhodobě zmrzlou půdou), který taje, což ohrožuje stavby ukotvené v půdě. Protože se očekává pokračování oteplujícho trendu, je pravděpodobné, že tyto změny budou dál zesilovat. 



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024