Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rok 2021 je celosvětově zatím poměrně chladný

21. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Duben byl nejstudenější od roku 2013 Rok 2021 je celosvětově zatím poměrně chladný Zdroj fotografie: 123rf Nejen Česko se potýká s chladným jarem, ale překvapivě i celosvětová průměrná teplota je v letošním roce zatím poměrně nízká. Potvrdilo se to i v dubnu, který přinesl nejnižší globální teplotu od roku 2013. Mezi nejchladnější místa (ve srovnání s průměrem) patřila i střední Evropa včetně naší republiky. Evropa jako celek měla nejchladnější duben od roku 2003. Nižší teploty se vyskytly také v Austrálii nebo Severní Americe, naopak nadprůměrně teplo zažili v jižní části Afriky či v Argentině, ale také Arktidě.

Vlastně celá první třetina letošního roku významným způsobem zaostává za minulými lety. Ten je zatím nejchladnější od roku 2014 a největší měrou se na tom podílela studená zima v Rusku. Současně je obecně letošní rok chladný hlavně na jižní polokouli. Nejteplejší první třetinu roku jsme zaznamenali v roce 2016. 

Jakkoliv předchozí řádky mohou naznačovat, že zažíváme celosvětově studený rok, tak toto platí je ve srovnání s dobou nedávno minulou. Ve srovnání s průměrem posledních desítek let je i letošní rok světově hodně nad průměrem. Současná globální teplota zhruba odpovídá té, kterou jsme zaznamenlávali kolem roku 2013, ale je vyšší než průměrná teplota v letech 2000-2012. Ani nemluvě o srovnání s 20. století, proti tomu je současná teplota vyšší o zhruba 0,8 °C. Takže letošní rok jakkolic je chladnější, rozhodně není celosvětově návratem do minulosti. 

Krátké snížení globální teploty jde nejspíše převážně na vrub jevu La Niňa v Tichém oceánu, ale nevypovídá v obratu v oteplování klimatu. Abychom mohli říci, že se oteplování klimatu zastavilo, muselo by přijít hned několik podobně chladnějších roků za sebou. A to zatím nepředpokládáme.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024