Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Čtvrteční ráno bylo chladné, další pravděpodobně v sobotu

6. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplota se ve čtvrtek ráno byla na mnoha místech jen těsně nad nulou Čtvrteční ráno bylo chladné, další pravděpodobně v sobotu Zdroj fotografie: 123rf

Za studenou frontou, která přes naše území přešla ve středu k nám pronikl o něco chladnější vzduch. Navíc se po přechodu fronty protrhávala oblačnost a zemský povrch se tak mohl v noci dál prochlazovat.

Minimální teploty tak mohly na mnoha místech klesnout skoro k nule, na 0 °C až 2 °C. Mráz ve standardní výšce měření 2 metry byl ale spíš výjímečný, objevil se třeba ve Vsetíně nebo v Jihlavě- Hruškových Dvorech. Ale i tam, kde ve 2 metrech nemrzlo, se často objevovaly přízemní mrazíky. Třeba v Brně-Tuřanech bylo v 5 centimetrech nad zemí asi tři stupně pod nulou. Na některých místech ale byla dnešní noc teplejší (kolem 4 °C), zejméně tam kde foukal vítr nebo bylo v noci více oblačnosti.

Páteční ráno bude podstatně teplejší, ale další studená noc bude zřejmě ta na sobotu. V místech kde se vyjasní, tak čekáme teploty kolem nuly, chladněji jako obvykle v údolích a tepleji v otevřených lokalitách náchylných na vítr. Zatím se modely neshodují, jestli se vyjasní skoro všude nebo jen místy, doporučujeme tak sledovat aktuální předpovědi a vývoj oblaků na družicových snímcích.



S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024