Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Všechny ledovce v Německu mohou roztát do 10 let

5. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zbývá jim tak méně času než se původně čekalo. Všechny ledovce v Německu mohou roztát do 10 let Zdroj fotografie: 123rf

Ledovce v Německu najdeme jen na jihu státu, v okolí masivu Zugspitze a v Berchtesgadenských Alpách. Jejich budoucnost ale nevypadá moc dobře, podle aktuální zprávy jim zbývá jen asi 10 let. Původně se přitom počítalo, že by mohly vydržet až do poloviny století.

Už nyní pozorujeme dramatické změny zbývajících německých ledovců. Konkrétně se hovoří o tom, že za poslední desetiletí ztratily dvě třetiny objemu a třetinu rozlohy.

Tání horských ledovců není problém jen Německa nebo celkově Alp, ale i mnoha dalších regionů. Zatímco ztráta německých ledovců může ovlivnit lokální podmínky v horách, v případě zalednění v asijských velehorách hrozí problémy s dostupností vody pro miliony lidí, kteří žíjí u řek napájených ledovcovou vodou. Navíc se voda, která přestane být vázaná v ledovcích podílí na vzestupu hladiny oceánu a ovlivňuje tak podmínky na pobřeží i ve vzdálených oblastech.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024