Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tání ledovců zřejmě posunulo zemskou osu

24. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Změna nemá vliv na běžný život, ale ukazuje na velké množství odtátého ledu Tání ledovců zřejmě posunulo zemskou osu Zdroj fotografie: 123rf Zemská osa je myšlená čára, která prochází severním a jižním pólem a kolem níž se země otáčí. Tato rotace má způsobuje střídání dne a noci. Její poloha se v čase pomalu mění a nyní se ukazuje že na tyto změny polohy může mít vliv i aktuální změna klimatu spojená s masivním táním ledovců.

Tání velkého množství ledu a následný odtok tavné vody může způsobit, že se změní rozložení hmoty v rámci zemského tělesa. A tato změna v důsledku způsobí, že se osa otáčení naší planety začne posunovat, respektive změní svůj původní směr pohybu.

Podle nejnovější studie vědců z Čínské akademie věd se ukazuje že právě tání ledovců je zřejmě jednou z příčin změny směru a rychlosti pohybu zemské osy, která je pozorována od 90. let. Není to jediný faktor, svou roli hraje i mohutné odčerpávání podzemních vod (které pak chybí na původním místě a někde jinde "přebývá") a i čistě přírodní faktory, jako jsou změny v zemském jádře. Změna, ke které došlo může ovlivnit i délku dne, ale jen v řádu milisekund, jde tak hlavně o zajímavý poznatek ohledně našeho vlivu na planetu Zemi.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024