Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letošní zima byla celosvětově chladná

18. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty byly nejnižší za posledních 7 let Letošní zima byla celosvětově chladná Zdroj fotografie: 123rf.com

Nejen v Česku se letošní zima vcelku vyvedla, také z globálního pohledu byly teploty v období od prosince do února relativně nízké. Tedy, pokud vezmeme celosvětový průměr a porovnáme ho z předchozími lety. Zima 2020/21 byla nejstudenější za posledních sedm let. Na jižní polokouli měli v této době léto, které zde bylo nejstudenější dokonce za posledních 9 let. Ve srovnání s průměrnými teplotami ve 20. století stále platí, že byla letošní zima výrazně nad průměrem. Avšak při zohlednění jen posledního desetiletí byly teploty naopak pod průměrem.

Z regionálního hlediska se o nižší teploty tentokrát zasloužila především Sibiř, když Rusko zažilo po delší době studenou zimu s teplotami pod normálem. Jedná se o rozsáhlou oblast, která má značnou váhu v celosvětovém průměru. Období od prosince do února bylo relativně chladné i třeba v Austrálii. Oproti tomu byly oblasti teplotně nadprůměrné, což se týká zejména jihovýchodní Evropy a pak větší části Afriky. Z jiné části světa se pak nadprůměrné teploty vyskytly na východě Kanady. 

V posledních letech teploty ve světě stále stoupají a období posledních tří měsíců tak představuje zajímavou přestávku v tomto vývoji. Předpokládáme, že jde spíš o náhodu než o změnu trendu. O zastavení oteplování klimatu bychom mohli mluvit až v případě, že by přišlo chladnějších několik let a nikoli jen jedna sezona. Nabízí se určitá hypotéza o vlivu koronaviru, resp. dopadu některých opatření (např. omezení letecké dopravy) na vývoj klimatu. K tomu však chybí opodstatnění - koncentrace skleníkových plynů zůstávají stejně vysoké až rostoucí. Jiný vliv by opatření proti pandemii mít neměla. Opět tedy jde nejspíš jen o náhodu. 



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024