Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Rusku čekají třeskuté mrazy, ve Skandinávii výrazné oteplení

18. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 2. 2021 | mm, meteocentrum.cz;yr.no
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplotní rozdíly v Evropě budou v nejbližších dnech mimořádně velké. V Rusku čekají třeskuté mrazy, ve Skandinávii výrazné oteplení Zdroj fotografie: 123rf Jak jsme uváděli ve včerejším článku, do Česka přichází prakticky jarní počasí s teplotami až kolem 15 °C. Teplo nebude jen u nás, ale dostane se i daleko na sever, do Skandinávie.

Výrazně se po delším období zimních teplot oteplí třeba v Oslo, kde se koncem pracovního týdne čekají teploty kolem 8 °C, podobně by mělo být i ve Stockholmu. Oteplení zastihne i Pobaltí, ale o moc dál na východ se v nejbližších dnech jarní teploty nedostanou.

Naopak, nad Ruskem se bude pohybovat masa mimořádně studeného vzduchu původem ze severní Sibiře. Pro Moskvu tak aktuální předpověď uvádí na úterý teploty mezi -30 °C a -24 °C. To je i na místní poměry velmi chladno, průměrné únorové teploty dosahují v Moskvě kolem šesti stupňů pod nulou.

Nyní už je jisté, že přímo tento mrazivý vpád se Česka týkat nebude, ale velké rozdíly v rámci Evropy nám ukazují, že při změně proudění se můžeme dočkat výraznějšího ochlazení koncem února nebo i v březnu. Zatím nás však čeká několik jarních dní, které budou lákat k tomu vyrazit do přírody.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024