Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Během nejtvrdších opatření klesly globální emise o 17 %

22. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 5. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Lokálně byl pokles ještě větší. Během nejtvrdších opatření klesly globální emise o 17 % Zdroj fotografie: 123rf

O tom, že se nám během omezení pohybu zlepšila čistota vzduchu jsme už informovali. Nyní se můžeme seznámit i s výsledky studie vydané časopisem Nature Climate Change. Její autoři se věnovali tomu, o kolik se nám snížily emise oxidu uhličitého (CO2).

Největší propad ve srovnání s minulým rokem se projevil počátkem dubna - právě o 17 %. Emise se tak dostaly se tak na úroveň na které byly naposledy v roce 2006. Zajímavé je že jedna z nejviditelnějších změn - omezení letecké dopravy - se na poklesu podílela jen 10 %.

Jiné výzkumy na toto téma ukázaly, že konkrétní města snížila své emise CO2 mnohem výrazněji než je globální průměr. Třeba v Londýně dosáhl pokles 59 % nebo v Helsinkách o 40 %.

Jaký bude pokles za celý rok ukáže až vývoj v dalších měsících, podle různých scénářů se očekává 4 až 7 %. Na první pohled to nejsou špatná čísla, ale pokud se další rok vrátí emise k normálu, tak se tento výkyv prakticky ztratí. Nebo můžeme současnou krizi využít k úvahám o tom, jak snížit naše emise i bez omezování pohybu a dalších restriktivních opatření...



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024